Proč letos pořád prší?

10.06.2013 19:45

Proč letos pořád prší?

Na tuto otázku hledá odpověď téměř každý. Dostává se nám různých odpovědí. Zkusme si odpovědět též s pomocí astrologie.

 

Astrologie sleduje množství cyklů ve světě kolem nás prostřednictvím pohybu planet, jsou pro nás ručičkami na různých „budících“, „tachometrech“ a „ciferních“. Narozdíl od jiných „měřáků“ nezobrazují kvantitu, ale kvalitu námi obývaného časoprostoru. Ta je vyjadřovaná obvykle slovně pomocí například živlové kvality. (A těmito se již dostáváme do blízkosti počasí dnešních dnů. viz. níže)

Každá planeta má svou délku cyklu. Nejkratší je Lunární cyklus. Byť Měsíc (či Slunce) není planetou astronomicky, astrologicky se chová jako „planetární ručička na ciferníku univerza“ - taková vteřinovka. Velmi dlouhé cykly jsou u Neptuna ( cca 165 let) či Pluta (cca 247 let). Ciferníkem je nám zvěrokruh a jeho části, které mají kvalitu všeobecně známých znamení (Beran, Býk, Blíženci, …). Jinými slovy planety nám neříkají kolik je hodin, ale jaké časy prožíváme a jaké budou následovat, případně můžeme s jejich pomocí nahlédnout do minulosti.

 

Stávající stav „budíku“:

Luna – projde zvěrokruhem během 1 měsíce, na dlouhodobé jevy neukazuje (8.6.2013 v Blížencích)

Slunce - projde zvěrokruhem během 1 roku, vliv každoročně shodný tak, jak známe, ideální střídání ročních období (8.6.2013 v Blížencích)

Merkur - projde zvěrokruhem během cca 1 roku zhruba stejnou rychlostí jako Slunce, někdy je v témže znamení jindy v sousedním, vliv není každoročně shodný, vliv na krátkodobé změny počasí (8.6.2013 v Raku)

Venuše - projde obdobně jako Merkur zvěrokruhem během cca 1 roku zhruba stejnou rychlostí jako Slunce, někdy je v témže znamení jindy v sousedním, vliv není každoročně shodný, vliv na krátkodobé změny počasí (8.6.2013 v Raku)

Mars - projde zvěrokruhem během cca 2 let, má vliv na střednědobé* změny počasí (8.6.2013 v Blížencích)

Jupiter - projde zvěrokruhem během cca 12 let, má vliv na dlouhodobé* změny počasí (8.6.2013 v Blížencích)

Saturn - projde zvěrokruhem během cca 29,5 let, má vliv na dlouhodobé* změny počasí (8.6.2013 ve Štíru)

Uran - projde zvěrokruhem během cca 84 let, má vliv na dlouhodobé* změny počasí (8.6.2013 v Beranu)

Neptun - projde zvěrokruhem během cca 164 let, má vliv na dlouhodobé* změny počasí (8.6.2013 v Rybách)

Pluto - projde zvěrokruhem během cca 247 let, má vliv na dlouhodobé* změny počasí (8.6.2013 v Kozorohu)

 

* obojí je chápáno vzhledem k délce lidského života, tedy dlouhodobé znamená: „to za našich mladých let nebývalo“ a „ani babička nepamatuje“. Střednědobé v posledních několika letech či dokonce měsících. Krátkodobé je všednodenní proměnlivost počasí.

 

Nyní přeložme stávající stav „ciferníku“ pomoci barev a běžné češtiny:

kvalita (živel) oheň = sucho, teplo,; kvalita (živel)voda = vlhko, chladno; kvalita (živel) země = sucho, chladno,; kvalita (živel) vzduch = vlhko, teplo

 

Již z pouhého posčítání modrých, zelených a černých „kousků“ vidíme, že převládá vlhko, chladno – tedy srážky, mlhy, … oblačnost, …

Ještě přidáme vlastnosti velkých planet/ručiček aneb schopnosti velkých hráčů:

Neptun – je od loni ve svém domovském teritoriu v Rybách (po skoro 150 letech). V Rybách má největší sílu a i v letech, kdy se ostatní planety se vyskytují v ohnivých znameních, bude přinášet alespoň přeháňky, ranní mlhy, v zimě námrazy, ledovku – dle aktuální souhry s ostatními planetami.

Sám o sobě je spíše příjemný a působil by jen mírné zavlažovací deštíčky a v zimě hojnost sněhu.

Zdravotní a zahrádkářská Neptunovská vsuvka:

Spolu se schopností vládnout vodám ještě dovede šířit to, co pouhým okem nevidíme – mikroorganismy, zejména pak plísně. Dříve by se asi strašilo morem, dnes máme jiné infekční choroby, se kterými si nevíme rady. Kromě nemocí lidí musíme počítat i chorobami rostlin a zvířat. Zejména zahrádkáři pěstující si zeleninku, co nejvíce v souladu s přírodou. Již loni moje kamarádka zaznamenala za hroznovém vínu velký skok, v předchozích letech si v pohodě pochutnávali, loni nesklidila nic. Važme si letos každého kila ovoce a zeleniny a hlídejme si úrodu. A každá dobrá hospodyňka vaří, peče, zavařuje....

Pamatujeme si Neptunovskou zkratku: Neptun vládne vodstvu a Neptun mlží (ve všech slova smyslech)

 

Uran – je v Beranu (6/2011-5/2018), kde nabral síly ke svým alotriím, výstřelkům. Kouzlo Uranu je v nečekaném, převratném se silou v Beranu i prudkém. Přinese nám to extrémní teploty, bouřky, blesky, bleskové povodně na horních tocích – a to vše v součinnosti s tím, co umí Neptun (a od června 2013 se přidá i Jupiter). Uran je teď dlouhodobě v nesouladu s Plutem - to ještě zvýší pravděpodobnost extrémních teplot a to maxima i minima a navíc klidně 1 či 2 dny po sobě. Obraty o 180 stupňů na denním pořádku. Ve spolupráci s Plutem umí například zimní sněhové bouře, letní bouřky s kroupami a též sníh v nezvyklou roční dobu.

Uran je bohužel v této době jediným nositelem tepla, v létě se ještě přidá Slunce (+ Merkur a Venuše) ve Lvu (21.7.-21.8) tak se snad trochu ohřejeme a uvidíme sluníčko déle něž pár hodin. Totéž platí o Slunci ve Střelci (21.11-21.12)

Pamatujeme si Uranskou zkratku: Uran překvapuje, převrací řád, přináší extrémy.

 

Pluto – je v Kozorohu a ukazuje především na chladné časy. Bude tam však dlouho sám a to na větší ochlazení nestačí. Nyní v součinnosti s Uranem v Beranu je (mezi nimi napěťový aspekt) přinese příležitosti k extrémním teplotám (maxima i minima) a rychlým přechodům z extrému do extrému.

Pamatujeme si Plutonskou zkratku: Pluto dlouho skrývá svou sílu a když ji použije, překonává očekávání.

 

Saturn - pracuje nyní ve Štíru – označuje období mokré a studené. Pokud by byl jen Saturn ve vodním znamení, ještě by to nic zvláštního neznamenalo. Občas by se vyskytl trvalejší déšť, např. s souvislosti s Lunou nebo Sluncem, též ve vodním znamení. V souhře s ostatními velkými hráči však zesiluje a prodlužuje jejich účinky.

Pamatujeme si Saturnskou zkratku: Chladný Saturn představuje vytrvalost.

 

Pomalejší planety a jejich vliv – živlové působení v roce 2013:

Jak vidno, převládá voda a chlad. Uran označuje spíše krátkodobé extrémy, než dlouhodobé trvalé teplé suché počasí. Poněkud „krizově“ vypadají prázdniny, prostě … „prší krásně, nebe změnilo se v konev plnou vláhy“ inu básníci a pěvci jsou též v souladu s Neptunem v Rybách.

 

A to vše proto, že další velký hráč Jupiter bude měnit barvu dresu. Přestene hrát za vzdušné Blížence a začne hrát za vodní Raky. Přestup je ohlášen na 26.6.2013. A Mars mu bude přihrávat.

 

Jupiter – je v Raku (6/2013-7/2014) a nepříjemné (ač v jiných souvislostech velmi vítané) na něm je, že rád shromažďuje a má rád vše ve velkém. Můžeme očekávat další povodně, kterýkoliv z měsíců jeho pobytu v Raku. Pro ilustraci uvádím stav z let 2001 a 2002, kdy Jupiter na zvýšení ročních srážek o více než 20 % nad dlouhodobý průměr (zdroj web ČHMÚ: Územní srážky 2001 a 2002) stačil v podstatě sám. Viz. tabulky níže.

Pamatujeme si Jupiterovskou zkratku: Jupiter dává všeho hodně.

 

Srovnání s léty 2001 a 2002

 

V obou rocích je vidět převaha tepla - a byly to roky s opravdu horkými léty, přesto to Jupiter v Raku dokázal zvládnout. Útěchou nám může být fakt, že příští léto čeká Jupitera opět přestup, tentokrát do ohnivého Lva. Dočkáme se opět extrémů teplotních i srážkových (Uran), ale teplo a (skoro) sucho by mohlo nastat v době, kdy Slunce bude pobývat také ve Lvu (21.7.-21.8.). Předpověď dopřesním až koncem tohoto roku, kdy budu počítat a psát předpověď počasí opět na další rok.

 

Toto všechno jsou trendy a tendence počasí pro rok 2013 a 2014 .

 

Jednodenní/týdení předpovědi již vyžadují vypracování konkrétního horoskopu, který zahrnuje všechny vlivy planet, živlů, aspektů, domů.....

 

V letošním červenci bude málo příležitostí k opalování, tak si jistě najdu čas pro dokočení předpověď na říjen, listopad a prosinec 2013, kterou jsem na přelomu roku nestihla dopsat.

 

 

 

NOVINKY NA MĚSÍC ČERVENEC

V červenci očekávejte časté přeháňky a NOVÉ STRÁNKY MEZI HVĚZDAMI. Omluvte, prosím, případné nedostatky, porucha není na Vašem přijímači. Nové články již na Vás čekají na nových stránkách.

Srdečně zvu na ezoterický festival Miluj svůj život v Plzní 4.-6.7.2015, kde mne můžete najít, přednáším v neděli 5.7. od 9:00.

Od 19.4.2015 je opět k dispozici Nedělní chvilka astrologie.


 

Výhody pro registrované čtenáře

Registrace je dobrovolná a zdarma Rozhodujte o nových článcích

Pozor od léta 2014 jsou nové články a horoskopy zveřejněné pouze pro registrované uživatele. Vždy, když uveřejním další novou sadu článků, předchozí budou viditelné i pro neregistrované - tj. cca vždy po měsíci

Přidej na Seznam